Header image Rondreis Klassiek China


Lucia en Phillip de Graaff
  HOME ::
   
 
China 3

 
       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

China 3 

Vandaag gaan we naar het Plein van de Hemelse Vrede. Dit plein is bij ons vooral bekend door protesten.Een van de bekendste is wel de studentenopstand van 4 juni 1989.Daarbij kwam een onbekend aantal burgers en studenten om het leven. Velen werden door tanks verpletterd. De berichtgeving naar buiten werd gecensureerd maar iemand slaagde er in om via Weibo, de Chinese Twitter, onderstaande foto met de badeenden te sturen waarvan iedereen wist dat het tanks waren. Je ziet de man met de boodschappentas voor de tanks staan om ze tegen te houden. 

 
Bron: Amnesty International
 
Met dank aan onze gids, Sebastian Wever


 


Het plein kan zo’n miljoen mensen herbergen. Aan het plein ligt de Tiananmen (Poort van de Hemelse Vrede), die toegang gaf tot de erachter gelegen Verboden Stad, het vroegere keizerlijk paleis. Aan de voorkant hangt het portret van Mao.

In het midden van het plein staat het mausoleum. Daar ligt Mao sinds 1976 opgebaard. Er staan ontzettend veel bezoekers in de rij om het mausoleum te bezoeken. Veel Chinezen vinden het belangrijk om dit eenmaal in hun leven te doen. Vandaag is de rij zelfs kort.


 

Het mausoleum van Mao

Tegenover het mausoleum staat een grote obelisk, het Monument voor de Volkshelden. Achterin zie je het parlementsgebouw en aan de overkant van de weg het Nationaal museum.


 

Obelisk en Parlementsgebouw

 

Het museum

Op 1 oktober 1949 was het begin van de Revolutie. Daarom is 1 mei nu een nationale feestdag.
In de buurt van de vlag vond net een wisseling van de wacht plaats met veel ceremonieel vertoon.
Op de vlag staan vijf sterren. De grote ster is de partij en de vier andere staan voor boeren, studenten, werkers en soldaten.


 

 

 

Vervolgens begaven we ons naar de Verboden Stad. Pas sinds 1925 is die geopend voor het publiek. Vroeger was dit het keizerlijk paleis. Het is gebouwd van 1406-1420 en daarvoor zijn 1 miljoen arbeiders nodig geweest. Van bovenaf gezien is het een vierkant complex, het Chinese karakter voor mond.





Het gehele gebied is groter dan het Plein van de Hemelse Vrede. Van noord- tot zuidpoort is 1 km en van oost- tot westpoort is 700m. Hoewel er in werkelijkheid 8700 kamers in het paleis zijn, telde men een door pilaren gedeelde kamer als meerdere kamers. Men zei dat er 9.999½  kamers waren. Geen 10.000 want die heeft God en daarmee mag je je niet gelijkstellen. Verder is 9 natuurlijk een Chinees geluksgetal.
Om het paleis heen ligt een brede slotgracht.

Het paleis is verdeeld in 3 secties:

  • Werken en vergaderen
  • Wonen (keizerlijke familie)
  • Tuin

In de eerste sectie stonden geen bomen. Ten eerste was dat wel zo gemakkelijk en ten tweede was er dan niets om je achter te verstoppen als je wilde binnendringen. Op de eerste binnenplaats zie je de Gouden Waterstroom. Er liggen vijf marmeren bruggen over, de middelste was alleen voor de keizer, de twee daarbuiten voor de keizerlijke familie en de twee buitenste voor de officials. Via een poortgebouw kom je telkens op een nieuwe binnenplaats.


Serie foto’s van de bruggen


 

 

 

 

We kwamen bij het gebouw van de Harmonie/Vrede waar de troon zich bevindt. De Last Emperor was nog een klein jongetje van drie en die werd op de houten troon neer geplant. Hij begon te huilen omdat het zo hard was en wilde naar huis. Zijn vader troostte hem door te zeggen dat het niet zo lang zou duren. Een official hoorde dit en vond dat dit hier niet gezegd mocht worden, het was een vloek. Drie jaar later werd hij afgezet.

 

Op het dak van dit paleis zie je ook weer de negen keramische beeldjes. Hoe meer beeldjes, hoe belangrijker het gebouw. Verder zie je overal grote bronzen kommen die voor bluswater dienden.
Onder aan de stenen relingen zie je gaten om het water weg te laten lopen als het regent. In de leeuwenkoppen zie ook gaten voor de waterafvoer.


 

Belangrijk gebouw, 9 beeldjes

 

Minder belangrijk gebouw, minder beeldjes

 

Bronzen pot voor bluswater

 

Afwatering

Toen ik bij het Paleis van de Harmonie even zat te schrijven, was Lucia ineens verdwenen. Op gegeven moment moest de groep toch verder. Ik zei tegen Bas dat Lucia niet in zeven sloten tegelijk zou lopen, er waren immers geen sloten. Maar hij ging toch zoeken. Wat kon er toch met haar gebeurd zijn, vroegen sommige groepsleden zich af. Ik was zoiets wel gewend want dat gebeurde wel vaker en ik maakte me dan ook niet druk en ja hoor, even later stond Lucia boven op het bordes. We wisselden even het OK-teken uit ten teken dat we elkaar gezien hadden en Cindy belde Bas dat hij terug moest komen. Het bleek dat ze even de troon ging fotograferen tussen de onbeschofte mensenmassa waar ze compleet werd gemangeld en alle kanten werd op geschoven. Ik had daar niet zo’n last van gehad. Als ik in de verdrukking dreigde te komen, maakte ik even een twist beweging met mijn onderlichaam en de Chinezen vlogen alle kanten op.



De keizer zelf woonde in het Binnenhof. In het Buitenhof woonde de hofhouding die o.a. bestond uit de concubines, de paleiswachten en de eunuchen.

De eunuchen werden niet gewoon gecastreerd, nee de hele handel werd er af gesneden. Daardoor konden ze hun urinestroom niet goed beheersen en droegen een vieze lucht met zich mee.

Er waren heel veel concubines. Elk jaar koos de keizer een nieuwe beeldschone dame uit en hij wist op gegeven moment niet eens meer wie er allemaal waren. Elke eunuch probeerde de dames die hij onder zijn hoede had onder de aandacht te brengen van de keizer d.m.v. stokjes waarin de namen gekerfd waren.

Als de keizer een concubine voor de nacht had uitgekozen, was deze dame erg gelukkig. Veel dames kwamen daar nooit in hun leven aan toe. Zij werd eerst gebaad, gecontroleerd op haar maagdelijkheid en moest vervolgens naakt naar de koning toe. Dat had twee redenen. In de eerste plaats kon zij geen mes mee smokkelen en in de tweede plaats was zij meteen klaar voor actie.

Hieronder wat foto’s van bezoekers


 

 

 

 



Hier een serie foto’s van mensen die ter plekke klederdracht gehuurd hadden voor hun eigen foto’s.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tuinen waren tegels met afbeeldingen die met schelpen ingelegd waren. Als de keizer ging wandelen in de tuin kreeg hij op die manier meteen een gezonde voetmassage.


De tuinen


 

 

 

 

 

 

Na een korte wandeling gingen we met de bus naar een restaurant om te lunchen waarna we de rest van de dag vrijaf hadden.


Tijdens de wandeling werden we nog vergast op muziek door straatmuzikanten.